Podozrenia o údajnom ovplyvňovaní voličov sa podľa polície nepotvrdili

03.02.2010 Prešov

Prešov 3. februára (TASR) – Podozrenia o údajnom nezákonnom ovplyvňovaní voličov, ku ktorému malo dôjsť počas prvého kola volieb do orgánov Prešovského samosprávneho kraja v okrese Sabinov, sa podľa záverov ...
Daniel Džobaník z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove dnes pre TASR uviedol, že polícia v novembri prijala dve trestné oznámenia, ktoré sa týkali podozrení zo spáchania prečinu marenia prípravy, priebehu volieb a referenda. Tie boli postúpené príslušným obvodným oddeleniam v Sabinove a v Jarovniciach a podľa Džobaníka obe tieto trestné oznámenia príslušní policajti v zmysle trestného poriadku po vykonaní šetrenia v decembri odmietli.
\"Vykonaným šetrením sa totiž zistilo, že nikomu nebolo násilím bránené vo výkone ústavného práva voliť alebo hlasovať a ani nikto nebol takýmto spôsobom nútený k výkonu týchto ústavných práv, \" povedal Džobaník pre TASR s tým, že skutková podstata takéhoto prečinu nebola naplnená.
V Jarovniciach mal podľa oznámenia neznámy páchateľ v deň konania volieb 14. novembra v rómskej osade rozdávať papieriky s menom kandidáta, ktorého majú voliť. V ten istý deň členovia krajskej volebnej komisie v obci Ostrovany, okres Sabinov, zachytili dva prázdne hlasovacie lístky, ktoré z volebnej miestnosti vynášali obyvatelia rómskej osady. Porušenie zákona sa podľa Džobaníka v týchto prípadoch nepotvrdilo.
Okrem toho polícia vypočula aj muža, ktorý mal údajne zvážať rómskych voličov z osady k volebným miestnostiam. Ten vraj vo výpovedi uviedol, že Rómovia pracovali u neho na stavbe v Sabinove a on ich odviezol do osady, kde si zobrali doklady a po odvolení ich znovu priviezol na stavbu.
Trestné oznámenie týkajúce sa podozrenia z marenia volieb podali poslanci Národnej rady SR Štefan Kužma (SDKÚ) a Stanislav Kahanec (KDH). Kužma dnes pre TASR povedal, že voči odmietnutiu trestného oznámenia sťažnosť nepodal. Neverí však tvrdeniam muža, že by z kamarátstva vozil Rómov zo stavby do osady a potom do volebnej miestnosti.
\"Ak tomu veria policajti, tak ja si myslím, že verejnosť tomu neverí a neviem si predstaviť, že by niekto niečomu takému uveril, \" dodal Kužma. Na posúdenie verejnosti necháva aj závery vyšetrovania údajného rozdávania lístkov s menami kandidátov v deň volieb, pretože jeden z obyvateľov osady vypovedal, že lístky mu nikto nedal a našiel ich pohodené na zemi.
Obaja poslanci podali v novembri aj trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. To súviselo so zásahom polície voči vodičovi reklamnej agentúry, ktorý jazdil pred druhým kolom volieb do VÚC v Prešove na aute s billboardom \"Volíme župana nie vajdu\". Džobaník uviedol, že prípadom sa zaoberala Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR a vie len toľko, že podanie bolo odmietnuté, pretože podľa vyšetrovateľa nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.
Kužma si však myslí, že postup polície nebol v súlade so zákonom. Podľa neho to vyplýva aj z doručeného uznesenia, kde sa hovorí o vydávaní pokynov počas zásahu. Voči uzneseniu poslanec podal sťažnosť.
 

Vyberte región